Dobó tábor, Fillmore


Az idén újra sikerült megszervezni a vezetőképző táborokon belül a Dobó tábort, amely a legkevésbé a megszokott cserkésztáborhoz hasonlit. A tábor kerettörténetét Gárdonyi Géza: Egri Csillagok könyve ihlette, az egri várvédők büszke és kitartó küzdelme a végvár védelmében. Hiszen ennek a tábornak egyik fő feladata, hogy felkészitse a 13 éves cserkész korosztályt tudásban az segédőrsvezetésre  illetve étadja azt a magyarságismereti anyagot amellyel le tudják majd tenni az őrsvezetői magyarságismereti vizsgát. A fiatal generáció megtartása a diaszpóra magyarsága számára is olyan néha, mint egy végvári harc, ezért esett erre a könyvre a választás.

Maga a program a megbeszéltek szerint 50% magyarságismeret volt és 50% cserkésztudomány. A magyarságismeret alatt megismerkedtek a magyar történelmen nagyobb eseményeivel, néprajzi ismereteket, népzenét, Magyarország földrajzával foglalkoztak. A cserkésztudomány alatt nem csak a gyakorlati cserkésztudást de a magyar cserkészetrôl is elsajátítottak egy kis tudást. A tábor végére az ÔV füzetet is befejezték és kollokváltak az anyagból amit átvettünk.

Természetesen nem maradtak ki a szokásos népi játékok, esti tábortűzek illetve a mindenki álltal nagyon szeretet fürdés sem a Letchworth nemzeti parkban.

Az idén 50 cserkésznek tudtunk egy felejthetetlen élményt adni és felkésziteni őket a következő cserkészév kihivásaira. Reméljük, hogy jövőre ugyanilyen lelkesedéssel fogjuk tudni fogadni Eger várának védőit.