Iskolatábor Seattleben


Sikeres volt a Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség első Diaszpóra iskolatábora!

Táborvezető: Sandler-Deák Júlia volt, tanárok: Júlia , Elischer Dalma, Hopp Csendi, Jolsvai Hajnal valamint Kulin Eszter és férje Tolonics Kristóf KCsSP ösztöndíjas. Konyhán Dankó Bertalan, Balogh Zsuzsanna és Pop Artúr dolgoztak, Szirbik Andrea és Sandler Ted mindenesként segítették a tábort.

 

            A Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek köszönhetően elsőként tarthattunk iskolatábort Washington államban. November 21.-e és november 25.-e között Hálaadás hetében 17 gyermeket vittünk 11 felnőtt segítő kíséretében az észak washingtoni Lodge at Cedar Springs tanyára. A hegyekkel és folyóval övezett terület remek helynek bizonyult! A természeti táj látványát, a folyó közelsége és az állatok jelenléte remek kikapcsolódási és töltekezési lehetőségeket biztosított. Órák előtt és között szabadban frissültünk fel. A tananyagot Hunyadi Mátyás éve miatt a legendás király és lovagi tevékenységek alapján állítottuk össze. Magyar írás, olvasás gyakorlása mellett Hunyadi Mátyás korának történelmével, legendáival, művészetével is foglalkoztak a diákok. Kicsik és nagyok egyaránt színdarabot tanultak és díszletet készítettek, amellyel a szülőket vártuk vasárnapi záró előadásra.  Készítettünk saját kötésű naplót, melyet a Corvinákhoz hasonlóan díszítettünk és lúdtollal írtunk bele. Sakk szabályok ismertetése után sakkmeccseket játszottunk. Korabeli történelmi eseményeket, csatákat elevenítetünk fel háromdimenziós virtuális világ segítségével. Mátyás reneszánsz építkezését Visegrádi és Budavári rekonstrukciós fotók alapján mutattuk be. Újságpapírból kardokat készítettünk, majd a párviadal szabályai szerint vívtunk.

            Táborunkat szerda este kezdtük ismerkedő játékokkal, hogy a csapatszellem, együttműködés és barátságok kialakítását indítsuk el. Minden reggel 7 körül kellünk, és a folyóparton tornáztattuk meg magunkat. A vízparti séták alkalmával vadállatok nyomait kerestük, kacsázni tanultunk, fákat úsztattunk a gyors folyón, rövid futóversenyeket rendeztünk, megfigyelhettük a víz mozgását, áradását és apadását. Egyik reggelre a gipszel kiöntött vadnyomokat a folyó elmosta. Reggeli után az első óra 9:00 kor kezdődött (kicsiknek írás és olvasás, nagyoknak történelem). 10:30-tól a második óra (kicsiknek dráma, nagyoknak írás olvasás). Ebéd után volt csendes pihenő és szabad játék. Ekkor vittük a gyerekeket lovagolni, íjászkodni, focizni vagy ebben az időben fejezhették be a lenem játszott sakkmeccseket. 16:30-tól kezdődött a harmadik másfél órás foglalkozás (kicsiknek történelem, nagyoknak dráma). Utána vacsora következett, tisztálkodás, naplóírás, mese olvasás vagy diavetítés és 9-kor indultak aludni. A nap végén a segítők megbeszélésre gyűltek össze. Aznapot elemeztük és készültünk az előttünk állóra.

            Kiemelkedő alaklom volt a Hálaadási vacsora, amikor mindannyian a terem átrendezésével egy ügyesen feldíszített hosszú asztalnál közösen étkezhettünk és adhattunk hálát. Mindenki elmondhatta, hogy miért hálás. Péntek este az iskola igazgatója Bede Barnabás lepett meg minket és így gitárkísérettel énekelhettünk magyar nép és műdalokat. Vasárnap a szülők megtekinthették a két Mátyás király mesét. Majd együtt ebéddel zártuk táborunkat.

 

Shoreline, 2018. november 26.

Tolonics Kristóf Márton KCsSP Ösztöndíjas