Magyar Iskolatábor Chicagóban


Az amerikai középnyugaton, vagyis Midwest-ben, 2019. június 8-15 között került megrendezésre a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda  szervezésében, a régió első Diaszpóra Iskolatábora. Az iskolatábornak a Phantom Lake YMCA tábor adott otthont.  Maga a táborhely nagyon jól felszerelt, a fiatalok részére különböző szórakozási lehetőségeket biztosit, volt lehetőség csónakázásra, úszásra, célbalövésre, röplabda- és csúszópálya használatára és kézügyességi foglalkozásokra, a közeli tóparton fantasztikus vizi programok szervezése is lehetséges volt.

A 8 napos táborban összesen 45-en vettek részt, ezek közül 30 gyermek.  A tanulók között volt aki jól beszélt magyarul, votak akik gyengébben, viszont a hét folyamán napról napra észrevehető fejlődés volt tapasztalható magyar nyelv tudásukban. Lassan hagyták el az angol beszédet és fejlődött a kifejezőképességük. Három osztályba voltak beosztva annak fügvényében, hogy milyen szinten tudtak magyarul. A tanárok Magyarországról, Vajdaságból és az Egyesült Államokból  érkeztek. 

A kerettéma a honfoglalás volt. Délelőttönként a diákok meseolvasás és rajzolás által, valamint feladatok megfejtésével tanultak a honfoglalásról.

„Ezen a héten 3 monda köré építettük fel a történetet. Foglalkoztunk Álmossal, Attilával és Árpáddal, a honfoglalásig jutottunk el. Mivel nagyon kreatívak a gyerekek, ezért nehéz feladatokat is meg lehetett velük oldani. Volt egy levélírás, csak „E” betűs szavak használatával lehetett Emesének levelet írni, aki ugye Álmos édesanyja volt. Fantasztikus, hosszú és összefüggő történeteket írtak a gyerekek.” – mesélte Oltvai-Nagy Erzsébet, Amerikában élő magyar szakos tanár.

A foglalkozások a szokásos iskolattáborok felépítését követte, délelőtt magyar nyelv oktatás, délután csapatépítő-, cserkész-játékok, vizi programok voltak a palettán. A YMCA tábor magyar munkatársai és a chicagoi cserkész vezetők (a tanárok segítségével), biztosították a délutáni és esti programokat. Minden este volt tábortűz amelynek keretén belül előadásra kerültek a Honfoglalással kapcsolatos legendák, amiről délelőtt tanultak a diákok. Zászlólevonást követően, a tanárok meseolvasással készültek.

„Azt veszem észre, hogy a gyerekek élvezik a tábort. Az 1 hetes foglalkozás felér egy fél év iskolai tanulással  a Magyar Iskolában. Tervünk az, hogy évente megszervezzük a tábort.” – összegezte Stétz Andrea, az Iskolatábor vezetője, a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda igazgatója.

A szervezők és a táborozó gyerekek nevében is, határozottan kijelenthető, hogy szükség van ezekre a táborokra, és valamennyien remélik, hogy jövőre is találkozhatnak, és újra együtt táborozhatnak!