Központi Nyári Magyar Iskolatábor Fillmoreban


Idén ötvenegyedik alkalommal érkeztek gyermekek a Nyári Magyar Iskolatáborba. Észak-Amerika különböző pontjairól, Calgary-tól Floridáig jöttek el ide azért, hogy a szép környezetben jól megtervezett, mozgalmas programok során észrevétlenül gyakorolják a magyar nyelvet. Vannak közöttük olyanok, akiknek családja nemzedékekkel ezelőtt hagyta el a Kárpát-medencét. Sokuknak ez jelenti az egyetlen lehetőséget, hogy hosszabb időt töltsenek magyarul beszélő közösségben. A tábor ily módon fontos szerepet tölt be a diaszpórában élő magyarság körében. A magyar nyelvi készségek fenntartása és a magyar kultúra iránti érdeklődés felkeltése egyaránt szerepel céljaink között.

A tábor kerettörténete idén Mátyás király és kora volt. A tanítás alatt is kiemelten foglalkoztunk ezzel a korral. Emellett egyre táguló képet próbáltunk adni Magyarország földrajzáról, valamint Mátyás előtti és utáni történelméről. A legkisebbeknek eleinte persze maga az írás-olvasás is gondot okozott, de szépen fejlődtek a két hét alatt. Esténként Mátyás király tetteiről olvastunk mesét a nap tartalmas programjaiban elfáradt gyerekeknek.

Az idei záróműsorban egy Mátyás-napi mulatságon vehettünk részt. A vidám jelenetek és táncok sok örömet nyújtottak a szülőkből álló nézőseregnek.

Minden diákot és tanárt szeretettel várunk vissza jövőre is.

Jó munkát!

 

Tóthné Kollár Katalin, iskolaigazgató