Első Diaszpóra Iskolatábor Kanadában

2019 februárjába hallottunk először a budapesti Külföldi Magyar Iskolák Konferenciáján a Diaszpóra Iskolatáborokról. Annyira megtetszett az iskolánknak, hogy néhány lelkes pedagógus és önkéntes segítő azonnal fel is vette a kapcsolatot a Külföldi Magyar Cserkészszövetséggel. A szövetség nagyon nyitott és segítőkész volt, így annak ellenére, hogy csak öt hónapunk állt a rendelkezésre, a vancouveri Szent László Iskola meg tudta szervezni a tábort. Találtunk megfelelő helyszínt, tánctanárt, szakácsot. Összeállítottuk a napi öt óra foglalkozáshoz, négy szinten a tananyagot. Május 31-re 36 gyermek le is adta a jelentkezését. A tábor végül nemzetközi lett, még Seattle-ből is csatlakoztak hozzánk. Július 22-én pedig Maple Ridge-ben, a Camp Kanakaban megnyitotta kapuját a Szent László Magyar Iskola szervezésében a Kanadában először megrendezésre kerülő Diaszpóra Iskolatábor.

Nagyon tartalmas és jó hangulatú 5 napot töltöttünk együtt. Ricsi és Anita személyében két rátermett, proaktív, dinamikus, felkészült segítőt kaptunk. Jobbat el se tudtunk volna képzelni.

A 36 gyermek 4 csoportban csiszolta meglévő ismereteit magyar nyelv és irodalom terén. Nagy örömünkre sikerült minden gyermeknek egy atlaszt rendelni. A gyerekek lelkesen forgatták, ismerkedtek általa Magyarország földrajzával, megyéivel, városaival. A kerettörténet idén II. Rákóczi Ferenc és kora volt. A gyerekek szintjüknek megfelelően, játékos módon képet kaptak a történelem ezen korszakáról is. 

A napi 5 óra tanulás nagy része is játékos formában zajlott. A drámapedagógia elemeit és társasjátékokat hívtunk segítségül. A tanulás után tánc, ének és kézműves foglalkozások színesítették a tábor mindennapjait. 

Köszönjünk szépen a Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek, Szórád Gábornak a segítséget, hogy ilyen rövid idő alatt mégis meg tudtuk szervezni a táborunkat. Köszönjük a sok önkéntesnek (a tanároknak, a sport és kézműves foglalkozásokat tartó segítőknek, a háttérben szorgoskodóknak), hogy minden erőforrásunkat arra tudtuk fordítani, hogy a gyerekek minél tartalmasabb, színvonalasabb hetet tölthessenek az iskolatáborban. Ahogy a fotó és videó összeállítás mutatja, ez sikerült.

Jövőre is szeretnénk létrehozni ezt a különleges kis „magyar szigetet” Kanadában.

A Szent László Magyar iskola szervező csapata