III. Iskolatábor a Margarita-szigeten – Venezuela


„Sikerült, sikerült!” – kiáltottunk boldogan, mikor beléptünk Margarita szigetén az El Yaque Motion vendégfogadóba.

De mi sikerült?! Az, hogy eljutottunk ide, leküzdve országunk helyzete miatt annyi nehézséget. Kaptunk repülőjegyet, pontosan indult a gép, van szállásunk, itt vagyunk 53-an, diákok, vezetők, tanárok, kísérő szülők.

A beszerző bizottság elment vásárolni. Hihetetlen, de ebben is sikerrel jártak! Attól kezdve naponta háromszor jóízű, kiadós ételekkel leptek meg bennünket. Ez is csodával volt határos, miután az élelemhiány miatt úgy Caracasban, mint a szigeten nehéznek ígérkezett a napi koszt beszerzése.

Minden reggel 7-kor zászlófelvonással kezdődött a komoly iskolaprogram. Peregtek az előadások. Zsonda Márk kitűnő magyarországi tanárunk nyelvóráinak szünetében egy-egy vezető rövid előadása tette változatossá a napirendet.

Ebéd után oh, nagyszerű, strandolás! Majd a vendégfogadó nyitott udvarán néptánctanulás következett. Esténként tábortűz vagy táncház várt a gyerekekre.

A két hét folyamán két kirándulást tettünk: egyiket csónakkal a közeli Coche-szigetre, a másikat a Margaritán lévő Playa del Agua Klubba, ahol óriás édesvízű medence és csúszdák szórakoztatták a fiatalokat.

Tanulás, érdekes előadások, ének, néptánc, komoly beszélgetések, tábortűz tették változatossá a tábor programját.

11 vezető és tanár, 13 kísérő odaadó munkája és harmonikus összedolgozása és 27 fiatal vidám, szorgalmas, fegyelmezett részvétele tette felejthetetlenné mindnyájunk számára ezeket a napokat.

Venezuela helyzete miatt sokan elhagyják az országot, többen most búcsút vettek barátaiktól, csapataiktól. Záró tábortűzünkön, a „Szellő zúg távol” zümmögése alatt könnyezve szorítottuk egymás kezét.

 

Jó munkát, jó munkát, jó éjszakát!

 

„o es mas que un hasta luego, no es mas que un breve

adiós, muy pronto junto al fuego, nos reunirá el Señor.”

 

„ez csak egy rövid elválás, ez csak egy rövid Isten véled,

a tűz mellett az Úr hamarosan újra összehoz.”

 

Nyisztorné, K. J. Judith körzeti parancsnok

KMCSSZ, Venezuela Körzet