Magyar feltalálók látogattak Fillmoreba a KMCSSZ magyar nyári iskolatáborába


“Azt hiszem, a legtöbb gyerek kíváncsian kutakodó fejjel jön világra. Talán azért lettem tudós, mert valamilyen értelemben gyermek tudtam maradni.”
Szilárd Leó

A KMCSSZ fillmorei nyári magyar iskolatábora fontos szerepet tölt be a diaszpórában élő magyarság körében. A 8-14 éves korosztály magyar nyelvi készségének fenntartása és a magyar kultúra iránti érdeklődés felkeltése egyaránt szerepel céljaink között. Ennek érdekében a napi 5 óra tanulás során előtérbe kerül az írás – olvasás elsajátítása, fejlesztése és a fogalmazási készségek gyakorlása. A szokásos történelmi és földrajzi ismereteket ebben az évben kibővítettük a magyar feltalálókról szerzett ismeretekkel is. Vasárnap a táborba látogató Richard atyát a gyerekek elkápráztatták tudásukkal, hogy milyen sok mindenki által ismert tárgynak volt magyar a feltalálója.

Az iskolatáborban a tanítás alatt a vezetők az aktuális keretmesét hívták életre, és mutatták be a diákoknak. Ezek a jelenetek játékos, vicces vagy esetleg zenés formában jelenítették meg egy-egy magyar feltaláló életét, kutatásának kialakulását, fontosságát. Délutánonként a keretmese, pontosabban az aznapi találmánnyal kapcsolatos kézügyesség várta a korosztályokra osztott csoportokat. A kézműves foglalkozás mellett még néptánc, népdal és sportfoglalkozás is szerepelt a programban. A közösségben együtt töltött időnek meghatározó szerepe van mind a nyelvtanulásban, mind a jellemnevelésben, és ezt mind magyar nyelvkörnyezetben tehetik meg

Mint minden évben, idén is szeretettel vártuk a szülőket és vendégeinket a zárónapra, aminek fénypontja a feltalálók témához kapcsolódó műsor volt. A „Képzelt riport egy világkiállításról” című programban a diákok változatos formában számoltak be a biztonsági gyújtó, a golyóstoll, a telefonközpont, a számítógép és a bűvös-kocka kigondolásáról. Azért nem feledkeztünk meg arról sem, hogy nemzeti büszkeségünk tárgya volt és marad a néptánc is. A hangulatos műsort örömmel fogadták a nézők.

A diákok kétharmad része idén először jutott el Fillmore-ba, hogy a szép környezetben jól tervezett, mozgalmas programok során észrevétlenül gyakorolja a magyar nyelvet. Reméljük, hogy mindannyian jól érezték magukat, és jövőre is visszajönnek, hiszen a táborból életre szóló emlékekkel és barátságokkal térnek haza.