Egy nagyon jó hírre szeretnénk felhívni figyelmeteket.

Esetleg a ti közösségetek is tudna hasonlóra pályázni?

Múlt héten sikerült bejegyezni a Csík Hágó iskolát mint Ethnic Language School Illinois államban! Az Illinois State Board of Education, vagyis a helyi oktatási hivatal által történt a bejegyzés és a fő kritérium, hogy évi 120 óra oktatást kell tartanunk.Az iskola találkozások évente csak 40 óra tanítást jelentenek, de ha hozzászámoljuk a cserkész foglalkozásokat, akkor már 80 óránál tartunk, és végre az egy hetes iskolatábor az ami segítségével megfelelünk a kritériumnak.
Az Ethnic Language School meghatározás lehetővé teszi, hogy cserkészeink és diákjaink már a középiskolában kapjanak elismerést a magyar nyelv tudásért. Mint Ethnic Language School, mi fogunk tudni elismerést és leckekönyvet adni a diákok magyar tudásáról, amit a helyi középiskolák elfogadnak. A diákoknak ez plusz kreditet jelent a középiskolai érettségi felé, és felmenti őket a kötelező idegen nyelv (spanyol, francia, kinai, stb.) tanulása alól. A középiskolák nem fogadnák el a Csík Hágó iskola igazolását a nyelv tudásról ha nem lennénk elismerve mint Ethnic Language School.
2020 nyarán fogjuk kiadni az első elismeréseket azoknak, akik az iskolában, cserkészetben és az iskola táborban is részt vettek, és 2020 szeptembertől középiskolába fognak járni. Jelenleg ez 11 diákot fog érinteni, de következő három évben 30 diákot is érinthet! A középiskolai kredit, óriási segítség lesz a diákok és cserkészek motiválásában, hogy középiskola tanulmányaik mellett, továbbra is aktív cserkészek és magyar iskola diákok legyenek.
A fenti előrelépés nem történt volna meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség Diaszpóra Iskolatábor projektje (www.diaszporaiskolatabor.org) támogatása nélkül! Nagyon köszönjük az anyagi, lelki és praktikus támogatást!Reméljük több iskolának is lesz lehetősége hasonló bejegyzésre!
Stétz Andrea, igazgató/tanárandrea.stetz@csikhago.orgCsík Hágó Magyar Iskola és Óvodawww.csikhago.org